Kuulo ja kuulolaitteet

Kuuloliitto ja Turun Kuuloyhdistys kävivät keväällä esittäytymässä yhdistyksen Olohuoneella. Kuuloyhdistys tarjoaa matalan kynnyksen kuulon lähipalveluja, kuten huoltotyötä ja neuvontaa. He käyvät myös vanhainkodeissa Turun seudulla tarjoamassa palveluitaan ja he toivovat, että omaiset tulisivat pystyessään mukaan. On hyvä, jos on joku tukemassa laitteen käyttöönoton kanssa.

Erityisesti miehille  voi olla vaikeaa hyväksyä kuulolaitteen tarvetta. Laitteisiin liitetään negatiivisia ajatuksia, kuten että ne ujeltavat jatkuvasti ja niiden käyttö on epämiellyttävää sekä hankalaa. Mutta nykyään kuulolaitteet ovat hyvinkin pieniä ja huomaamattomia, sekä helppokäyttöisiä.

Käytön alussa on muutama asia, jotka saattavat aiheuttaa vieroksuntaa ja johtaa siihen, että laite sysätäänkin lipaston pohjalle. Alussa kuulee vahvan oloisesti ääniä, joita ei juuri ole kuullut pitkään aikaan, kuten lehtien havinan tuulessa ja liikenteen äänet. Aivoilla menee hetki tottua näihin ärsykkeisiin, jotka ne olivat ehtineet jo unohtamaan. Voikin tuntua raskaalta, kun kaikkiin arkisiinkin ääniin kiinnittyy niin paljon huomiota. Suositellaan, että käytön alussa laitetta käytetään vain puolet päivästä, jotta laitteeseen tottuu helpommin. Jonkin ajan jälkeen aivot rupeavat suodattamaan ääniä taas normaalisti.

Laitteeseen voi myös kerääntyä likaa ajan myötä tai paristot loppuvat ja laitteen voi luulla olevan rikki. Asian korjaa laitteen putsaus tai paristojen vaihto.

Kuulolaitteen käyttö lisää myös korvavaikun eritystä, jota saattaa joskus kasautua sen verran, että se haittaa kuuloa. Sitä varten apteekista saa Audiospray-suihketta, joka tekee korvavaikusta juoksevampaa, mutta jos pelkkä suihke ei riitä, niin korvakäytävät voi käydä huuhtelemassa lääkärillä.

Huono kuulo on vanhemmalla iällä jopa normaalia, sillä yli 75-vuotiaista 70%:lla on kuulon alenemaa. Kun kuulee huonosti, joutuu keskittymään todella tarkkaan, sekä arvailemaan mitä toinen sanoo ja ryhmätilanteissa on vaikea kuulla ketään. Huulia tarkkailemalla voi saada paremmin selvää sanoista, mutta sekin on kognitiivisesti hyvin kuormittavaa, eikä se toimi kun useampi henkilö puhuu päällekkäin.

Huonon kuulon takia tulee helposti välteltyä sosiaalisia tilanteita, koska ne koetaan kiusallisina ja väsyttävinä. Tällöin on vaarassa joutua syrjäytyneeksi. Kuulolaite voi tehdä kuulemisen paljon helpommaksi, sekä kevyemmäksi ja siten parantaa niin omaa, kuin myös muidenkin elämänlaatua.

 

 Teksti: Toni Karuneva, yhdistystyöntekijä

Kuva: Pixabay